"manka főz a tetőn és látja a napot
RSS

mézes sütőtökleves

Hozzávalók:
25g vaj
150ml dióolaj (én tettem már bele tökmagot és sima olajat is)
8 salott hagyma, hámozva és felkockázva
2 gerezd fokhagyma, hámozva és felkockázva
3 tk kakukkfű (lehet kevesebb is, ez elég sok, tm-t például zavarja)
1.5 kg hámozott sütőtök, felkockázva
½ csokor rozmaringlevél (ld. kakukkfűnél)
Só és frissen őrölt bors
3 ek méz
1 liter tiszta csirkealaplé (leveskockából kiváló, max. tyúk, marha nem lehet)
500 ml tejszín
50g reszelt parmezán

Metódus:
Olvaszd fel a vajat és melegítsd vele az olaj felét egy nagy (tényleg nagy!) lábosban. Add hozzá a felvágott hagymát, fokhagymát, kakukkfüvet, tököt és rozmaringot és mindezt főzd a lábasban addig, amíg puha nem lesz, de nem kell, hogy elszíneződjön (a tök).  (Ekkor még) nem kell szétfőzésig puha legyen, érezhető ez a puha, de nem színtelen állapot. Ízesítsd sóval, frissen őrölt fekete borssal. Add hozzá a mézet és az alaplevet is. Forrald össze az egészet, majd fedd le egy fedővel és rotyogtasd 30 percig, vagy addig, amíg a tök meg nem puhul úgy igazán.

Közben egy másik lábasban közepes hőmérsékleten melegítsd együtt fel a tejszínt és a reszelt parmezánt. Ezt a kotyvalékot add hozzá a tökös kevertékhez. Kézi mixerrel mixeld addig, amíg egy sima, krémes levest nem kapsz. Add hozzá a maradék dióolajat, ízesítsd utána sóval és borssal. Én szoktam hozzá édes, szilvás chili szószt (tescoban vesszük, plum chilli sauce névre hallgat) is adni ebben a stádiumban, ízlés szerint. Utána még egyszer összerottyantom, ez az eredeti receptben nincsen benne. Melegen tálald. 

(forrás: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/roastpumpkinsoupwith_84826.shtml)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése